Menu Content/Inhalt
Kezdőlap arrow Könyv, film és koncertajánló arrow Guy Dauncey: Összeomlás után

Hírlevél feliratkozás


Guy Dauncey: Összeomlás után PDF Nyomtatás E-mail
2013.06.01.

Image

Könyvajánló: Összeomlás után

A szivárványgazdaság kialakulása

Földünk válságban van.

Ha kellemes helyen élsz, fás utcákkal vagy parkokkal körülvéve, talán ez nem tűnik igaznak.
Ám pillantsunk a dolgok felszíne mögé, s akkor nem nehéz meglátni a problémákat.
Nem is csak egy válságot élünk, hanem egyszerre négyet: a világgazdaság, az
általános eladósodás, a globális környezet és a társadalom szétesésének krízisét.

Mind a négy összeomlással fenyeget...

 


Ez a könyv nem igazán a válságokról szól, azok csak háttérül szolgálnak; sötét felhők, amelyek előtt felbukkan a „szivárványgazdaság”.

A szivárvány úgy keletkezik, hogy a napfény áttör a zivataron, reménységet, szépséget és a jobb idő ígéretét hozva.

A „szivárványgazdaság” kifejezést egy másik értelemben is használjuk: a szivárvány színei jelképezik azokat az értékeket, amelyeket a „szivárványgazdaság” létrehozói megpróbálnak beépíteni a munkájukba.

Minden sötét felhő mögött egy a Naptól megvilágított ezüst sáv húzódik. Ez a könyv erről a sávról szól és arról a jövőről, amit ígér. Ez a reménység könyve, amely követhető utakat mutat egy jobb, boldogabb és harmonikusabb világ megalkotásához.

A közgazdaságtudomány világa sokszor zavarba ejtő, tele hosszú szavakkal és matematikai egyenletekkel. Ez a könyv nem ilyen.
Fő tételét nagyon könnyű megérteni: abból indul ki, hogy

  • ahogyan gondolkozunk, látunk, szeretünk és cselekszünk, olyan a gazdasági életünk.

  • ahogyan megváltoztatjuk a módot, ahogyan gondolkozunk, látunk, szeretünk és cselekszünk, úgy változik meg a gazdaságunk is.


Gazdaságunk nem más, mint saját magunk visszatükrözése, életmódunk és az azt meghatározó értékek kifejezésmódja.

A kialakulóban lévő szivárványgazdaság nem megfontolt válasz a világméretű válságra, hanem egy szerves fejlődés eredménye.

A szivárványgazdaság hét központi értéke a következő:

  1. a bíbor szellemi
  2. a sötétkék globális
  3. a halványkék gazdasági
  4. a zöld ökológiai értékeket
  5. a sárga az egyéni alkotókészség és önmegvalósítás értékét
  6. a narancssárga helyi közösségi értékeket,
  7. a vörös társadalmi értékeket jelent
Bíbor: szellemi értékek

A „szellemi” szó nem feltétlenül jelent egyben „vallásos”-at is, bár ezt is magában foglalhatja. Egy kifejlődő érzékre utal: sokan érzékelik, hogy egy nagyobb egész részei vagyunk, amely a csodálat és az alázat forrása. Némelyeknek a csodák e forrása maga a Föld, ahogy bámulatosan lebeg a végtelen űrben, a természettel és minden teremtményével együtt. Másoknak ez a nagyobb egész láthatatlan: az Isten, a néma „Tao”, a lélegző Buddha – ott rejtőzve önmagunkban és minden másban.

Gazdaságilag ezen érték kifejeződésének egyik módja a tisztesség és becsület fontosságának hangsúlyozása életmódunkban, munkánkban, üzleti ügyeinkben. A buddhisták szerint amikor valaki lop, saját magát lopja meg, és önmagát károsítja meg leginkább. Az érték kifejeződésének egy másik módja az, hogy a nehézségekért vagy a a dolgok kedvezőtlen alakulásáért nem másokat vagy a külső körülményeket hibáztatjuk. Egyre többen ismerik fel, hogy a valóságot mi magunk teremtjük és alakítjuk, akár tudatában vagyunk ennek, akár nem, és hogy önnön magatartásunkkal mi hozzuk létre az eredményeket, amelyeket elérni kívánunk.Sötétkék: globális értékek

A sötétkék a Földnek, mint egésznek a szépségét fejezi ki. Gazdaságilag azt sugallja nekünk, hogy életmódunkban és munkánkban ezt a szépséget tükrözzük vissza. Nincs értelme egy olyan vállalat létrehozásának, amely úgy ad munkát a helybelieknek, hogy kirabolja a másik közösségben élőket.

Az olyan vállalatok, mint a Co-op America és a Traidcraft in Britain, csak olyan gyártó csoportok áruit importálják, amelyek tisztességes és demokratikus módszerekkel dolgoznak. A Scott Bader, egy nagy brit munkásszövetkezet, amely műgyanta termékeket gyárt, nemrég kritikusan megvizsgálta dél-afrikai kapcsolatát, pedig az évi 100 000 angol font jogdíjat hozott neki. Ahelyett, hogy egyszerűen megszakították volna a kapcsolatot, létrehoztak egy helyileg ellenőrzött hitelalapot, amely átveszi a pénzt. Ebből az olyan fekete dél-afrikai közösségi gazdasági kezdeményezéseket részesítik támogatásban, mint pl. a Durban mellett lévő Valley Trust. Kereskedelmi módszereinkkel segíthetünk a világ megváltoztatásában.Halványkék: gazdasági értékek

A halványkék a hatékonyság és a nyereségesség gazdasági értékeit képviseli. Ha csupán önmagukért hajszolják ezeket, könnyen rombolóvá válhatnak, létrehozva mindazokat az igazi problémákat, amelyek aláássák a világot. Ha saját helyükön, a többi értékkel együtt követik őket, izgalmas és lényeges szerepet játszanak a világ fejlődésében. Ha egy üzlet nem sikeres, akkor megbukik, és ez senki számára nem jelent értéket. A haszonban magában semmi rossz nincs, egyszerűen a pénzügyi életképesség és siker mércéje. A bajok akkor kezdődnek, amikor a haszon hajszolása odáig terjed, hogy elnyomja a többi ugyancsak fontos értéket. Nem önmagában a haszon az, ami rossz, hanem előteremtésének és felhasználásának módja.

Ahogy a vállalatok céljaik megvalósítására törekszenek, a gazdasági értékek adják a megfelelő gazdasági látásmódot a számukra. Ha egy vállalat értékrendje csak a gazdasági növekedésről és haszonról szól, mindaddig amíg ez a vállalat sikeres, bolygónk teljes környezete lesz a vesztes.

A célok keresése és megvalósítása lényeges fejlődési folyamat. Ahogy a haszon, úgy a növekedés sem eredendően rossz; a kárt az a mód okozza, ahogy a növekedés sem eredendően rossz; a kárt az a mód okozza, ahogy a növekedést elérik. A vállalatok szemléletét a többi érték összefüggései alapján kell jól beállítani, hogy a létrejövő növekedés ökológiailag fenntartható legyen, és a pusztán gazdasági növekedés mellett az értékek más dimenziói is megjelenhessenek.Zöld: ökológiai értékek

Az iparosodás korszaka a gazdasági fejlődésnek olyan módját hozta létre, amely alapjaiban nem fenntartható; ezért nem folytatható. Senkinek nem áll szándékában aláásni létünket a Földön, de mindent összevéve, gazdasági működésük pontosan ezt teszi. A kölcsönös függőség realitása egy átfogóbb látásmód elfogadását igényli, amely az értékek szélesebb skáláját szolgálja...

 

 

Utolsó frissítés ( 2013.06.02. )
 
Következő >